Tko je i što radi dizajner?

Dizajner je netko tko izravno i neizravno utječe na naš život… U stanju je učiniti svijet ne samo ljepšim nego i funkcionalnijim. Dizajneri su zaslužni za izled svega što nas okružuje, svega što svakodnevno gledamo i svega čime se koristimo.

Grafički dizajner

Za grafiku zasigurno možemo kazati da je doživjela apsolutni procvat u suvremenom društvu. Ona prožima sva područja likovne umjetnosti. Učenici ovog odjela imat će priliku upoznati i ovladati tradicionalnim umjetničkim tehnikama i postupcima, ali ujedno će dobiti i znanja kojima će se moći izraziti na suvremen način služeći se modernim tehnologijama, materijalima i medijima.

Teško bi u današnjem vremenu bilo pronaći ijedan umjetnički izraz koji u sebi ne sadržava neki grafički postupak (visoka umjetnost, digitalna ilustracija, animacija, kreiranje vizualnih identiteta,…).

„Dizajniranje proizvoda je oblikovanje odnosa.“, Steve Rogers

Kiparski dizajner

Ovo zanimanje, osim što kod učenika razvija istančan osjećaj za prostor, osposobljava ih za rad s različitim materijalima (kamen, drvo, staklo, smola,…) te razvija, ohrabruje i njeguje njihov samostalni umjetnički izraz.

Kombinirajući tradicionalne i suvremenije tehnike i metode, učenici će imati mogućnost ostvariti se na različitim područjima kreativnih industrija.

„Vidio sam anđela u mramoru, i klesao dok ga nisam oslobodio.“, Michelangelo

Fotografski dizajner

Fotografija je medij koji je, više nego ikada u povijesti, prisutan i dostupan milijunima ljudi diljem svijeta. Umjetnost filma, videa i interaktivnih igara u cijelosti se temelji na fotografiji. Učenici ovog odjela kroz medij filma, videa i fotografije vizualno izražavaju, grade i prezentiraju svoj osobni stav, prikazuju svijet onakvim kakav je, ali i kakvim ga vide i doživljavaju. Kroz različite predmete ovladat će različitim znanjima i tehnologijama. Osim što je koncentriran na tehnička znanja i vještine, ovaj odjel, u duhu cijele škole, polaznike uči onom najvažnijem za postizanje uspješnog filmskog ili fotografskog rada – uči ih likovnosti i filmskom jeziku.

„Sadržaj prethodi dizajnu. Dizajn u nedostatku sadržaja nije dizajn, to je dekoracija.“, Jeffrey Zeldman

Slikarski dizajner

Unatoč brzom širenju novih medija, slikarstvo je i dalje u svijetu vizualnih medija jedan od najznačajnijih umjetničkih izraza. Govoreći o slikarstvu, govorimo o dugoj tradiciji čiji se postupci i načela rada koriste i u vremenima novih medija i tehnologija što svjedoči o neprolaznosti i aktualnosti slikarstva. Učenici koji upišu ovo zanimanje imat će priliku raditi s profesorima koji su već dugo prisutni na slikarskoj sceni, a uz koje ćete sigurno saznati sve o klasičnim pristupima slikarstvu i slikarskim tehnikama, ali ujedno će upoznati učenike i s novim medijima otvarajući im priliku da naprave iskorak u razvoju svog umjetničkog izraza.

„Slikarstvo je jače od mene. Ono me tjera da radim što god poželi.“ , Pablo Picasso

Dizajner odjeće

Moda je neizostavan dio naših života bilo da nas otkriva ili skriva. Učenici ovog odjela imat će priliku osjetiti modu onakvu kakva jest – sveprisutna. Naučit će realizirati svoju ideju i viziju kroz kompleksan kreativan proces počevši od modnog crteža/ilustracija do kreiranja i izrade u konačni modni proizvod koji će nositi njihov osobni umjetnički profil. Odjel Modnog dizajna naglasak stavlja na kreativnom pristupu realizaciji modnog predmeta ili dodatka u najširem smislu. Svaki učenik imat će mogućnost stvoriti i ispričati svoju modnu priču.

“Ono što nosite prezentira vas svijetu, pogotovo danas kada je ljudski kontakt vrlo aktivan i brz. Upravo danas - moda je instantni jezik koji svi razumiju.", Miuccia Prada

Industrijski dizajner

Industrijski dizajner je zanimanje koje podrazumijeva razvijanje vizije, ali i filozofije koja će budućeg dizajnera voditi od ideje do realizacije proizvoda.

Zadatak industrijskog dizajnera je više od davanja oblika proizvodu, on je posrednik u komunikaciji između društva i proizvoda. Osim što je umjetnik, on je pomalo i znanstvenik koji treba poznavati i poštivati pravila oblikovanja poput sigurnosti, jednostavnosti, multifunkcionalnosti, ali iznad svega estetike. Učenici ovog odjela naučit će pronalaziti dizajnerska rješenja čiji će naglasak biti ekologiji, urbanizmu te tehnološkom razvitku.

„Dizajn je mjesto gdje znanost i umjetnost dosežu točku ravnoteže“, Robin Mathew

Lokacija i kontakt podaci

Škola likovnih umjetnosti
Fausta Vrančića 17, 21000 Split

IBAN Škole HR0224840081102095204